Monitoren Sölve

Monitoren Sölve byggdes 1875 vid Motala Warf i Norrköping och ingick i en serie om sju mindre monitorer. Hon var bestyckad med en 24 cm kanon M/69 som var fastmonterad i ett pansartorn, samt två stycken 12 mm kulsprutor M/75. För att kunna rikta kanonen var man tvungen att gira hela fartyget, och därför var Sölve även försedd med bogroder och två propellrar. Mellan 1899 och 1901 ombestyckades Sölve med en 12 cm kanon M/94 som kunde sidriktas 41 grader. Dessutom tillkom två 57 mm kanoner M/89B på överbyggnaden. 

Sölve är idag världens enda bevarade monitor av tredje klassens pansarskepp och är förtöjd på Maritiman med ambitionen att restaureras till sitt ursprungliga skick. 

Uppfinnare och inbördeskrig

Monitorn utvecklades från början av den svenska uppfinnaren John Ericsson för den amerikanska nordstatsflottans räkning under det amerikanska inbördeskriget. USS Monitor slogs mot sydstaternas pansarskepp CSS Virginia i slaget vid Hampton Roads år 1862. Inget av fartygen lyckades sänka det andra men Virginia retirerade och Monitor vann, vilket blev början till att sydstaterna tre år senare helt kunde besegras. Monitor och Virginia var bland världens första bepansrade fartyg, och efter deras introduktion i flottan var träfartygens era mer eller mindre över.