Smöriga fiskar!

2018-04-24

Hej på er!

Hoppas ni haft en härlig helg! Det har jag och Tim haft. Förutom att det varit full fart med alla nya små rekryter som varit och hälsat på har vi passat på att inviga den stora fiskesäsongen. Jag älskar nämligen att fiska! Så mycket att jag gör det varje dag på sommaren. Och en bra sak med att bo på en ubåt är att det bara är att hoppa ut på däck så är man framme vid vattnet!

Det bästa med att fiska är att man då får chansen att se fiskar man aldrig sett förut. Som igår, då jag fick upp en jättespännande fisk med en sugpropp på magen. Tim kände genast igen den och sa att det var en svartmunnad smörbult. Tydligen så är det en fisk som från början kommer från Svarta havet men som har liftat hit med olika fartyg. Som ni vet är jag ju väldigt nyfiken av mig och ville genast veta mer om den här fisken, så jag ringde upp Leon Green, som forskar om olika fiskarter på Göteborgs universitet.

Hej Leon! Hur kommer det sig att du forskar om fisk?

– För att de är så fantastiska. Fiskar går oftast under folks radar, det är ingen som tänker på dem och vilken enorm artrikedom som finns under vattenytan. Fisken är ju faktiskt det ursprungliga ryggradsdjuret, vilket jag tycker är häftigt. Dessutom är det något speciellt med undervattensvärlden. Jorden består ju av 70 % vatten, men för oss människor är livet på land det representativa. Men egentligen så är det ju precis tvärtom, det är vi som lever i fiskarnas värld.

Oj, det har jag inte ens tänkt på! Men du bor ju i Göteborg och forskar om fisk här. Är de lika roliga som de färgglada fiskarna man kan hitta söder ut, typ i Stilla havet? 

– Absolut! Det finns massor av färgglada och karaktärsfulla fiskar här också.

På tal om det, jag ville ju prata om en fisk som jag fick upp igår. Den svartmunnade smörbulten! Vad kan du berätta om den?
– Ja, just det. Först och främst kan jag berätta att det finns många olika typer av smörbultar. Över 2 000 stycken faktiskt, vilket gör den till den största marina fiskartsfamiljen i världen. I Sverige bor det 14 arter, vilket gör den till den största marina familjen även här.

Min kompis Tim sa att den inte har bott här så länge, utan kom hit med fartyg för några år sedan?
– Precis! Från början kom den till Östersjön under 1990-talet och i början av 2000-talet hittade den även hit. Den har främst dykt upp i hamnstäder, vilket tyder på att den har transporterat sig hit på något sätt. Troligen genom att den har lagt ägg på fartygsskrov eller att ynglen dragits in in i ballasttanken och sedan sugits ut i den nya hamnen.

Oj! Jag såg att den hade en sugpropp på magen, vad har den det till?
– Den använder sugproppen till att hålla sig kvar på botten. De gillar nämligen att ligga på botten och äta musslor och smådjur, precis som andra rovdjur.

Rovdjur! Fiskar kan väl inte vara rovdjur? Det är väl bara stora djur på land som är det?
– Nej, alla djur som äter andra djur är faktiskt rovdjur, hur små de än är.

Aha! Men du, du ska ju faktiskt komma hit och berätta mer om det här på fredag!

– Precis! Och då ska jag också berätta lite närmare om den svartmunnade smörbulten och vilka ekologiska konsekvenser det kan ge att den flyttat hit.

Va! Är den svartmunnade smörfisken oekologisk?
– Kanske. Men det får du veta på fredag!

Men du. En sista sak bara. Jag gillar ju att bada, ska jag vara orolig över att den kan bita mig i tårna i sommar?
– Nej, den är så liten och har en jätteliten mun. Så om man inte är rädd för sill så behöver man inte vara rädd för smörbulten heller!

Om ni vill får ni gärna också komma på föreläsningen och träffa Leon Green!
Den startar kl 14.00 på Matrosen.

Jag hoppas vi ses på fredag!

 

Kram / Virvelina