Remembering Lampedusa

Det är den 3 oktober 2013. En överfull fiskebåt har lämnat hamn i Libyen. Fartygets destination är den italienska ön Lampedusa. Nära land får båten tekniska problem. En eld tänds ombord som ett desperat rop på hjälp. Något går fel. Elden sprider sig. I paniken som uppstår välter båten. Endast 155 av över 500 passagerare lyckas ta sig ur katastrofen med livet i behåll.

I utställningen Remembering Lampedusa får vi ta del av personliga skildringar från några av de passagerare som slutligen tog sig till Europa. Vi får även lyssna till Adal Neguses berättelse om sorg och saknad.

De personer vi möter i utställningen kommer från Eritrea - en av världens mest hårdföra diktaturer. Över 15 procent av landets befolkning har flytt därifrån under de senaste 20 åren. En liten del av dessa har sökt sig till Sverige.

Remembering Lampedusa utgår från ett samarbetsprojekt mellan filmregissören Anna Blom, forskaren Dr. Karina Horsti och människorättsaktivisten Adal Neguse. Under flera år har de dokumenterat hur vi människor moraliskt förhåller oss till Europas dödliga gränser, samt våra reaktioner på flyktingmottagande och humanitära katastrofer.

Antalet människor på flykt i världen fortsätter alltjämt att öka. På grund av Europas allt hårdare gränsbevakning så har flyktvägarna över Medelhavet blivit ännu farligare att ta. Färre flyr därför till Europa. Haven runt kontinenten fortsätter likväl vara platser för mänskliga tragedier.

Därför får vi inte glömma - låt oss minnas.

Vi minns Lampedusa.