Utställningspremiär för Sist i ledet - 109 år av värnplikt

2017-04-27

Fler än åtta miljoner svenskar har genom åren kallats till mönstring. Det var genom militärtjänstgöringen som pojkar blev män och där livslång vänskap över klassgränserna föddes - men det var också en tidpunkt i livet som en del fortfarande minns med fasa. När de sista värnpliktiga i Sverige muckade 2011 gick lumpen i graven – älskad, hatad och framförallt ihågkommen av miljontals svenskar.

Säsongens utställning handlar om militärtjänstgöringens historia, den värnpliktsdebatt som svallade upp efter vänstervågen 1968, beredskapstiden och Försvarsmaktens internationella insatser. Som besökare får du aktivt reflektera över frågor som rör värnplikten - ett ämne som är högaktuellt igen då militärtjänstgöring kommer att återinföras i Sverige redan under 2017.

Utställningen visas ombord på jagaren Småland, ett fartyg som många unga svenskar i historien haft som hem under värnplikten. En av dem är göteborgaren Stig Hakner, som gjorde lumpen på jagaren Småland 1969. – Det är längesen nu och precis som allt annat minns man väl det roligaste bäst, skrattar han. Hans befattning var torpedhantverkare, ett uppdrag som inte var helt riskfritt. –Jag minns när man kröp in i de där små tuberna och rengjorde insidan med fotogen, det kan inte varit helt nyttigt att ligga och andas in det. Men sånt visste man ju inte på den tiden, säger han.

Militärtjänstgörningen inleddes med några månaders grundutbildning i Karlskrona. En period som mest handlade om att springa runt i skogen, förklarar Stig. Den stora drömmen för honom, och de flesta andra i gruppen, var att få en tjänst på ubåten Makrillen i Göteborg. – Där ville alla vara. Blev man stationerad där tjänade man både mer pengar och fick ofta bo flådigt på hotell.

Men på Makrillen fanns det bara en ledig plats och de var flera som slogs om den. – Det var en örebroare, en stockholmare och vi andra som var från Göteborg som gjorde ubåtsprovet i en dyktank. Men när vi var klara kunde inte läraren bestämma sig för vem av oss som skulle få platsen, berättar Stig.

Istället avgjordes det hela i en kortspelduell. – Och du kan ju gissa vem som vann. Stockholmaren såklart!

Istället blev det jagaren Småland, som på den tiden låg i Stockholm, som blev Stigs och övriga gängets hem under de 12 månader som var kvar av tjänstgöringen. En intensiv tid som bara innebar permission var fjärde vecka och mycket resor. Men framför allt vänskap. – Det var ju det bästa med alltihop, alla vänner. Man bakades ihop med människor man aldrig skulle träffat annars. Jag minns speciellt en kille från Karlshamn. Han var en riktig buse, en raggartyp som annars var ute och slogs på stan. Men han visade sig samtidigt vara den bästa vän man kunde ha. Även om han hade sina problem så var han samtidigt en fantastisk kompis och det är mycket det som lumpen handlar om tycker jag, att lära sig respektera människor som de är.

Vad tycker du om att värnplikten återinförts i Sverige idag? – Jag tycker det är jättebra, jag tror på lumpen. Det är den bästa vuxenskolan man kan gå och jag tror att alla unga, speciellt killar, i Sverige skulle må bra av att göra den. Lära sig ta hänsyn och respektera andra människor, oavsett var de kommer ifrån.

Berätta ditt bästa minne från lumpentiden! – Det var nog när vi åkte på flottbesök till London med jagaren. På den tiden var det ju inte lika smidigt som idag, att bara sätta sig på ett plan och åka dit, utan det var mer högtidligt. Och givetvis var vi ju väldigt populära bland tjejerna i våra Kalle Anka-kostymer! Jag minns att jag träffade en tjej som hette Hillary, tyvärr inte Clinton i efternamn men hon var från Austin i Texas, berättar Stig och fortsätter: – En annan kul historia var när vi körde sönder jagaren en gång. Hon hade varit på renovering och skulle tas in till den närliggande hamnen i Stockholm. I kajen fanns det stora fack, där ubåtar skulle kunna lägga till, i en sån körde vi med full kraft. Fören blev totalförstörd så det var bara att vända båten och köra in den till verkstaden igen. För oss gjorde det inte så mycket eftersom vi fick ledigt under den tiden hon lagades, skrattar Stig.

Utställningen SIST I LEDET - 109 ÅR AV VÄRNPLIKT är inlånad från Marinmuseum i Karlskrona, och visas ombord jagaren Småland med premiär 1 maj.